top of page
akupunk_lec.jpg

Akupunktúra

akupunktúra - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

Mi a különbség az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás között?

 

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvosi eljárás egyik nagy kezelési protokollja vagy modalitása. A hagyományos kínai orvoslás egy orvoslási rendszer, az akupunktúra pedig azon belül a beteg-ségek kezelésének egy módja, amelynek során hajszálvékony (legfeljebb 0,4 mm vastag), steril, egyszer használatos akupunktúrás tűket szúrunk

a beteg testének precízen meghatározott pontjaiba (ezeket hívjuk akupunktúrás pontoknak). Az akupunktúra során az akupunktúrás tűket rövidebb-hosszabb ideig a testben hagyjuk, esetleg különböző tűmanipulációs akupunktúrás technikákat alkalmazva mozgatjuk. Ezzel fokozzuk az ingert és az akupunktúra hatékonyságát. Az akupunktúra – szakképzett hagyományos kínai orvos által végezve – biztonságos módszer.

 

Ha olyan biztonságos, akkor miért olvastam a múltkor egy hírt arról, hogy valakinek átszúrták a tüdejét?

 

Valószínűleg azt olvastad, hogy valaki egy akupunktúrás kezelés után légmellel került a sürgősségire. Hogy ez mennyire ritka eset, jól mutatja a tény, hogy minden esetben óriási médiafelhajtás kíséri. De gondoljunk bele: ha az egész világon (Kínát beleértve) egy nap alatt zajló akupunktúrás kezelések során beszúrt tűk számát nézem, akkor mennyire elenyészőek az ilyen esetek. Az akupunktúra statisztikailag biztonságosabb egy rutin anyajegy-eltávolításnál. És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy ezeket a média által fölkapott baleseteket sokszor olyanok okozzák, akik nem kaptak megfelelő képzést, tehát alapesetben nem is végezhetnének akupunktúrát.

 

Egyáltalán ki végezhet akupunktúrát?

 

Magyarországon jogszabály határozza meg, hogy ki végezhet akupunktúrás eljárást. Érdemes minden esetben tájékozódni, hogy aki éppen tűt készül belénk szúrni, annak van-e megfelelő képesítése. A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon a fülakupunktúrás szakemberek és a természetgyógyászok nem végezhetnek akupunktúrás kezelést.

 

És mi az a dry needling?

 

A dry needling egy Amerikában kitalált buzzword, aminek az egyetlen célja az volt, hogy a masszőrök megkerüljék az akupunktúra szigorú amerikai szabályozását, és megfelelő engedélyek nélkül tűket szurkálhassanak emberekbe. A hagyományos kínai orvoslásban annak, hogy dry needling, semmi értelme nincsen, mert az csak egy lebutított akupunktúrás kezelés olyanoknak, akik nem tanulták meg rendesen az akupunktúrát.

 

Szóval akkor a hagyományos kínai orvos és az akupunktőr ugyanaz.

 

Nem egészen. Az, hogy ki nevezheti magát egyiknek és másiknak, általában országfüggő, és megint csak jogszabályi feltételei vannak. Mi – az Angliában bevett szokást követve – hagyományos kínai orvosnak azt tartjuk, aki a hagyományos kínai orvoslás alapelvei, módszerei, protokolljai szerint gyógyít, s annak modalitásaival (moxa, köpöly, tui na stb.) és alkalmazhatóságukkal tisztában van. Aki csak tűket tud szurkálni anélkül, hogy egy tisztességes hagyományos kínai orvosi diagnózist fölállítana, az akupunktőr – jó esetben. Rossz esetben még az sem.

 

És az nem jó?

 

Mondjuk inkább azt, hogy az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás része, a hagyományos kínai orvoslás elméleti rendszerében értelmezhető, a hagyományos kínai orvoslás több ezer éves klinikai gyakorlati tapasztalatát használja. Ki lehet emelni a hagyományos kínai orvoslásból, és valamennyi haszna lesz, de korántsem lesz olyan hatékony, mint amikor a hagyományos kínai orvoslás részeként használják.

MILYEN PANASZOK, PROBLÉMÁK ESETÉN ALKALMAZOM?

Krónikus és akut mozgásszervi problémák, ízületi és izomfájdalmak, sportsérülések, rándulások, szalagsérülések, gerincfájdalmak, hát- és derékproblémák,  alvászavarok, insomnia, krónikus fáradékonyság, alacsony energiaszint, depresszió, stressz, szorongás, keringési problémák, szívdobogás, pánikbetegség, allergia, asztma, szénanátha, krónikus emésztési problémák, menstruációs problémák (fájdalmas menstruáció, változókori problémák, kimaradó menstruáció, szabálytalan menstruáció), meddőség, terhességi problémák, gyulladásos fájdalmak stb.

akupunktúra - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

AkuMed

Autentikus Kínai Orvoslás

Bejelentkezés szükséges

Bejelentkezni a következő telefonszámon és emailcímen lehet:

+3670 88 66 854

akumed@protonmail.com

bottom of page