top of page
moxa_lec.jpg

Moxibuszció / moxázás

moxa - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

A moxibuszció vagy más néven moxázás a test akupunktúrás pontjainak, illetve az akupunktúrás pontokon kívül bizonyos problémás területeinek terápiás célú melegítése. Történhet akupunktúrás kezelés során vagy attól függetlenül is. Ha a moxázás akupunktúrás kezelés nélkül történik, akkor az akupunktúrás pontokba nem szúrunk tűket, hanem csak egy moxarúd segítségével melegítjük őket. A melegítéshez a moxaüröm nevű gyógynövény szárított leveleiből

préselt, esetleg elszenesített rudat használják. A moxarúd parázsló végét a bőrfelszín közelében, esetleg a beszúrt akupunktúrás tű mellett tartva, a tű körül körözve melegítik az adott pontot.

 

Az akupunktúra és a moxa soha nem válik élesen külön. Olyannyira nem, hogy a kínai nyelvben a kettőt együtt használva mondják azt, hogy akupunktúra. (Tehát egészen pontosan azt mondják, hogy akumoxa.)

 

Minden kezelésnél kell csinálni ezt a melegítést?

 

Nem, egyáltalán nem. A moxázásnak – ahogy mindennek a hagyományos kínai orvoslásban – megvan a nagyon pontosan meghatározott terápiás indikációja.

 

Magyarul, ha szabad kérni...

 

Tehát nagyon pontosan és kimerítően meg van határozva, hogy moxázni mikor kell, mikor érdemes, mikor lehet, mikor nem érdemes, és mikor tilos. Vannak olyan betegségek, amiknél tilos vagy ellenjavallt, vannak olyan pontok, amiket nem szokás moxázni, csak nagyon ritkán, viszont gyakran szúrják akupunktúrás tűvel. Vannak olyan pontok, amiket csak moxázunk, de nem szúrunk. Az is a betegség jellegétől függ, hogy melyik pontot mennyi ideig melegítjük. Sőt, van olyan is, hogy egész testrészeket-testterületeket melegítünk moxa segítségével. Végül olyan eljárások is vannak, amikor nem moxarudat használunk, hanem moxagyapotot. A moxagyapotot valamilyen gyógynövényre (pl. gyömbér) tesszük, azt a bőrre helyezzük, és a gyömbérszeleten keresztül melegítjük az adott területet.

 

Ha ennyire összekapcsolódik az akupunktúrával a használata, akkor egy csomó helyen miért kell érte külön fizetni?

 

Nagyon jó kérdés, halvány fogalmam sincs.

MILYEN PANASZOK, PROBLÉMÁK ESETÉN ALKALMAZOM?

Krónikus és akut mozgásszervi problémák, ízületi és izomfájdalmak, sportsérülések, rándulások, szalagsérülések, gerincfájdalmak, hát- és derékproblémák,  alvászavarok, insomnia, krónikus fáradékonyság, alacsony energiaszint, depresszió, stressz, szorongás, keringési problémák, szívdobogás, pánikbetegség, allergia, asztma, szénanátha, krónikus emésztési problémák, menstruációs problémák (fájdalmas menstruáció, változókori problémák, kimaradó menstruáció, szabálytalan menstruáció), meddőség, terhességi problémák, gyulladásos fájdalmak stb.

moxa - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

AkuMed

Autentikus Kínai Orvoslás

Bejelentkezés szükséges

Bejelentkezni a következő telefonszámon és emailcímen lehet:

+3670 88 66 854

akumed@protonmail.com

bottom of page