top of page
guasha_lec.jpg

Gua sha (kaparómasszázs)

guasha - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

A gua sha egy, a célra kialakított speciális eszközzel végzett lágy szöveti manipuláció. A bőr és a bőr alatti szövetek stimulálásával fejti ki terápiás hatását.

 

Ez elég ijesztően hangzik. Mi az, hogy erre a célra rendszeresített eszköz?

 

Hát, általában valamilyen sima, laposra csiszolt kőből, szaruból vagy fémből készült lap.

Nem éles, nem hegyes. Kínában sokszor használják a leveseskanalat (már nem kórházakban, hanem otthon). Ha nincs rajta repedés vagy nem csorba, nem sérti föl a bőrt. De láttam már vastag falú vizespohárral is köpölyözni. Nehezebb, mint köpöllyel, de nem megoldhatatlan.

 

Jó, oké, de ez a kaparás, ez fáj-e?

 

Nem kellemes. (A hagyományos kínai orvoslás legtöbb módszere, ha jól csinálják, nem kellemes, viszont legalább hatékony, és megszokható.) A kaparómasszázs során az előzőleg valamilyen síkosítóval (testápoló, gyógynövényes olaj, gyógynövényes krém) preparált bőrfelületet finom, de határozott kaparó mozdulatokkal masszírozzuk, a bőrfelület megsértése nélkül. Az eljárás hatására a bőrön kialakulhat enyhe véraláfutás és lilás elszíneződés, ami teljesen megszokott. Ez néhány nap alatt magától felszívódik.

 

Nekem elég érzékeny bőröm van, akkor is lehet ezt csinálni?

 

Lehet, de ezt mondani kell a kezelőnek, és majd ő eldönti. Túlérzékeny vagy vékony bőr esetén ritkán előfordulhat átmeneti hólyagképződés. Ez ártalmatlan, de ijesztően néz ki, úgyhogy mindenképpen egyeztetni kell a terapeutával. Ha tudja magáról, hogy a bőre érzékenyebb az átlagnál, feltétlenül jelezze kezelőjének!

MILYEN PANASZOK, PROBLÉMÁK ESETÉN ALKALMAZOM?

Krónikus és akut mozgásszervi problémák, ízületi és izomfájdalmak, sportsérülések, rándulások, szalagsérülések, gerincfájdalmak, hát- és derékproblémák, porckorongproblémák, rossz testtartásból eredő fájdalmak, nyaki gerincproblémák, befagyott váll, reumás fájdalmak,  térdproblémák, fájdalmas triggerpontok stb.

guasha - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

AkuMed

Autentikus Kínai Orvoslás

Bejelentkezés szükséges

Bejelentkezni a következő telefonszámon és emailcímen lehet:

+3670 88 66 854

akumed@protonmail.com

bottom of page