top of page
noveny_lec.jpg

Hagyományos kínai gyógynövény-terápia

kínai gyógynövények - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

A hagyományos kínai gyógynövény-terápia tulajdonképpen a hagyományos kínai orvoslás legjelentősebb része. Kínában jelentőségében, népszerűségében és elterjedtségében mindig megelőzte a hagyományos kínai orvoslás többi modalitását, legyen szó az akupunktúráról vagy a hagyományos kínai masszázsterápiáról. A hagyományos kínai gyógynövény-terápia több száz gyógynövénnyel dolgozik.

A gyógynövényeket a hagyományos kínai orvos a beteg állapotához és aktuális kondíciójához igazítva rendezi receptbe, hogy ezzel a lehető leghatékonyabban tudja kezelni a betegséget.

 

Na, ez nagyon jó, mert én nagyon propagálom ezt a mindenáron természetes dolgokat kell fogyasztani dolgot! A gyógynövényeknek meg eleve nincs mellékhatása...

 

Dehogy nincsen. A gyógynövényeknek ugyanúgy van mellékhatásuk, pontosabban nem kívánt hatásuk, mint a gyógyszereknek. Az, hogy valami természetes, nem jelenti, hogy nem lehet mellékhatása, vagy esetleg ne lehetne veszélyes. A gyógynövényeket ugyanúgy nem szabad ész nélkül szedni, mint a gyógyszert. Vannak persze teljesen veszélytelen gyógynövények, amiket nyugodtan lehet például tea formájában fogyasztani, ilyen az ehető krizantémvirág, vagy a galagonya, a goji bogyó. Meg vannak olyanok is, amiket Kínában is csak orvosi receptre ad ki a patika.

 

Kínában van hagyományos kínai gyógynövényeket árusító patika?

 

Az van az EU-ban és Amerikában is, nem is egy. Teljesen normális jelenség, hogy egy európai vagy amerikai nagyvárosban van hagyományos kínai gyógynövényeket és hagyományos kínai gyógynövénykészítményeket forgalmazó patika. Ezek ugyanúgy kapcsolatban vannak az ottani hagyományos kínai orvosokkal, akiknek a receptjeire kiadják a formulát, mint Kínában. Kínában az orvosi rendelvényre kiadható gyógynövényeken kívül vannak recept nélkül kaphatók is, amiket az emberek ismernek és tudnak használni. Egy megfázás miatt ugyanis nem fognak elmenni hagyományos kínai orvosi rendelésre (az ott is pénzbe kerül, még akkor is, ha van biztosításod), hanem bemennek a patikába, és megveszik a gyógynövénykészítményt. Vagy a nyugati gyógyszert. Attól függően, hogy melyiket szereti jobban.

 

De most mondtad, hogy a receptet az orvos speciálisan a beteg állapotához igazítja. Akkor hogy lehet, hogy recept nélkül is van gyógynövény?

 

Van ilyen is meg van olyan is. Kínában mindenféle megoldás létezik. Vannak a nagy hagyományos kínai gyógyszereket gyártó gyárak, ezek elképesztően széles palettát gyártanak a klasszikus és újonnan kifejlesztett hagyományos kínai gyógynövénykészítményekből. Ezek uniform készítmények. Aztán vannak a hagyományos kínai orvosok, akikhez el lehet menni: ők a vizsgálat után írnak egy receptet, amit a patikában összeállítanak. A különbség körülbelül olyan, mint a konfekcióöltöny és a szabónál méretre készíttetett öltöny közti különbség. Az előbbi sok mindenkinek kábé jó – az utóbbi viszont annak, akinek készül, tökéletes, és speciális igényeket is ki tud elégíteni.

 

És akkor ezeknek hogyhogy nincs mellékhatása?

 

A hagyományos kínai gyógynövény-terápia lényege, hogy úgy párosítják ezeket a gyógynövényeket, hogy segítsék egymást a kívánt hatás kifejtésében, illetve korlátozzák egymást a nem kívánt hatásban. Egy gyógynövényrecept több, általában tíznél is több gyógynövényt tartalmaz, amiket a beteg otthon készít el, és főzet formájában fogyaszt – de a főzeten kívül létezik többféle, golyó vagy por formájában fogyasztott recept is.

 

Az előbb mondtad, hogy európai nagyvárosokban van hagyományos kínai patika. Budapesten is?

 

Budapesten nincs. Hogy ebből mi következik, azt mindenki válaszolja meg saját magának.

kínai gyógynövények - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

AkuMed

Autentikus Kínai Orvoslás

Bejelentkezés szükséges

Bejelentkezni a következő telefonszámon és emailcímen lehet:

+3670 88 66 854

akumed@protonmail.com

bottom of page