top of page
tuina_lec copy(1).jpg

Hagyományos kínai manuálterápia / tui na /

hagyományos kínai gyógymasszázs

massage_tuina_jo(1).png

Ez tulajdonképpen masszázs, igaz?

 

Tulajdonképpen igen. Bár a Nyugaton ismert masszázstechnikák mellett a hagyományos kínai masszázsterápia magába foglal még egy-két dolgot. A hagyományos kínai masszázsterápia nem csak lágy szöveti manipulációból (tehát az izmok „masszírozásából”) áll. Ide tartoznak a különböző ízületi manipulációk, illetve izomnyújtások.

Tulajdonképpen az akupresszúra is inkább a hagyományos kínai masszázsterápia vagy tui na részét képezi, nem pedig az akupunktúráét.

 

Az ízületkimozgatás tulajdonképpen az, amikor kiropogtatja a hátamat a csontkovács?

 

Az ízületeket pontosan meghatározott irányú, erejű és ütemű passzív mozgatással kezeljük vagy tornáztatjuk. A passzív mozgatás ebben az esetben azt jelenti, hogy a beteg nem csinál semmit, csak hagyja, hogy a hagyományos kínai masszázsterápiát végző terapeuta mozgassa az adott testrészt/ízületet. Itthon nem nagyon szoktunk ropogtatni, bár az egyetemen megtanuljuk azt is, és Kínában teljesen megszokott, hogy a különböző tui na osztályokon végeznek gerincmanipulációt is.

 

A tui na remekül alkalmas különböző akut és krónikus izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, sportsérülések, egyéb mozgásszervi problémák (pl. helytelen életmódból származó vagy rossz tartásból eredő problémák) kezelésére. Plusz a nyaki és deréktáji gerincszakasz fájdalmainak enyhítésére és megszüntetésére, a vállízület kimozgatására, a beszűkült mozgástartomány növelésére.

 

Mennyire hatékony ez a dolog?

 

A hagyományos kínai manuálterápia hatékonysága sok mindentől függ, kezdve a probléma jellegétől és fennállásának hosszától (ökölszabály, hogy minél régebb óta áll fenn egy probléma, annál tovább tart meggyógyítani), a kezelések gyakoriságától, és attól, hogy mennyire együttműködő a beteg.

 

Mit kell nekem ebben együttműködni?

 

A mihamarabbi gyógyulás és a tartós javulás érdekében minden esetben végezni kell a terapeuta által megmutatott és házi feladatként föladott gyakorlatokat. Ezenfelül – vagy ezzel párhuzamosan – a beteg állapotától függően szükség lehet gyógytornász szakemberekkel konzultálni. Az AkuMed Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő által ajánlott gyógytornászok után érdeklődjön személyesen.

 

Jó, de én utálok tornázni.

 

Nem baj.

MILYEN PANASZOK, PROBLÉMÁK ESETÉN ALKALMAZOM?

Krónikus és akut mozgásszervi problémák, ízületi és izomfájdalmak, sportsérülések, rándulások, szalagsérülések, gerincfájdalmak, hát- és derékproblémák, porckorongproblémák, rossz testtartásból eredő fájdalmak, nyaki gerincproblémák, befagyott váll, reumás fájdalmak,  térdproblémák, fájdalmas triggerpontok stb.

kínai masszázs, tuina - AkuMeD Hagyományos Kínai Orvosi Rendelő - Budapest

AkuMed

Autentikus Kínai Orvoslás

Bejelentkezés szükséges

Bejelentkezni a következő telefonszámon és emailcímen lehet:

+3670 88 66 854

akumed@protonmail.com

bottom of page